Is het zinvol om een kruipkelder te isoleren?

In een woning van 30 jaar oud wil ik de vloer isoleren. Onder de vloer zit een kruipkelder. Om niet de hele bestaande vloer op te moeten breken, wil ik de welfsels in de geventileerde kruipkelder met PUR laten bespuiten. Moet ik ook de draagmuren in de kruipkelder mee laten spuiten of heeft dit weinig zin?

Een kruipkelderisolatie is zeker zinvol. Via de kruipkelder koelt de vloer in de winter sterk af. Zeker bij een verluchte kruipkelder daalt de vloertemperatuur door de koude luchtcirculatie in de winter stevig. De stookkosten stijgen en de vloer voelt koud aan. Een kille vloer geeft, zeker voor wie binnenshuis graag op sokken of blote voeten rondloopt, een erg onbehaaglijk gevoel.

Qua type isolatie zijn er verschillende mogelijkheden. Het bespuiten met PUR is er daar één van, maar het is niet meteen de milieuvriendelijkste gezien de schadelijke gassen die bij het spuiten vrijkomen. De ondergrond moet droog en liefst ook stofvrij zijn. Tegen de aansluiting met de muren kan je een kleine retour mee laten bespuiten tegen het randeffect, hoewel dit eerder verwaarloosbaar is in het geheel. De muren volledig mee isoleren lijkt ons wat overkill.

 

 

Indien er niet al te veel technische leidingen tegen het plafond hangen, is het aanbrengen van PIR-platen een milieuvriendelijkere oplossing. Het plaatmateriaal heeft een betere isolatiewaarde en is minder ‘omstreden’ dan de gespoten versie, die al wel eens ‘het nieuwe asbest’ genoemd wordt.

Bekijk op onze pagina over kruipkelderisolatie hoe wij dit aanpakken.